Vad är mätosäkerhet?
Alla analysresultat har mätosäkerhet kopplad till sig. Mätosäkerheten tar hänsyn till de olika faktorer som kan påverka hur noggranna resultaten är. Det kan bland annat vara vilket mätinstrument eller mätprincip som används, personen som utför analysen eller hur vågen eller pipetten som använts är kontrollerad.
SGS beslutsregel
En beslutsregel ska anges när ett resultat jämförs mot ett gränsvärde. När det gäller vatten från privata brunnar är detta när vi gör ett utlåtande om provet är tjänligt, tjänligt med anmärkning eller otjänligt. SGS Analytics Sweden AB använder sig alltid av en och samma beslutsregel, vilken är att vi inte tar hänsyn till mätosäkerheten när vi gör ett utlåtande. Denna beslutsregel anges i våra allmänna villkor och på analysrapporten.
Denna typ av beslutsregel kan även kallas för ”delad risk”. Vad detta innebär är att resultat som ligger nära ett gränsvärde kan ha upp till 50% chans att ligga på den andra sidan om gränsvärdet. Alltså ett prov som blir bedömt som tjänligt skulle även kunna vara tjänligt med anmärkning, eller tvärt om.

För att använda enskilt dricksvatten som ett exempel; i grafen visas analysresultatet som en punkt och linjerna över och under punkten representerar mätosäkerheten.
När vi rapporterar kemiska analysresultat finns alltid mätosäkerheten med på rapporten och för mikrobiologiska analyser kan en lista över mätosäkerhet lämnas ut av laboratoriet.
Mer detaljerad information finns att hitta här:
ILAC Guidance Documents (G Series) – ILAC International Laboratory Accreditation Cooperation